OVER AKOESTIEK
Op deze pagina behandelen we een aantal begrippen waar we in binnenakoestiek mee te maken hebben. Problemen met de akoestiek komen natuurlijk niet alleen in binnen ruimtes voor maar dat is waar wij in zijn gespecialiseerd. Onze producten en expertise is toegespitst op het oplossen van het akoestische klimaat in bijvoorbeeld uw woonkamer, restaurants, scholen, vergaderzalen, kantooromgevingen enz.

GELUID
Geluid is eenvoudig uit te drukken als trillende lucht. Veel geluidbronnen zijn allesbehalve continu. Spraak, muziek e.d. zijn veeleer een opeenvolging van pulsachtige geluiden en de geluidstrekte varieert steeds. Sterke nagalm kan de spraakverstaanbaarheid ernstig verstoren lopende spraak bevat wel vijf of meer klanken per seconde. De spreker kan dus al een aantal lettergrepen verder zijn terwijl de eerdere klanken nog in de ruimte naklinken.

NAGALM
De belangrijkste veroorzaker van de akoestische problemen waar wij mee te maken krijgen is het probleem van de (na)galm van de menselijke spraak. Nagalm wordt ookwel reverberatie genoemd en het betreft de terugkaatsing van geluid. Nagalm dient niet verward te worden met echo. Nagalm onderscheid zich van echo doordat bij echo het originele en het vertraagde geluid duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Bij nagalm echter is de vertraging zo gering dat hiervan geen sprake is.

NAGALMTIJD
De nagalmtijd is de tijd waarin het geluidsniveau met 60 dB afneemt. In de huiskamer is de nagalmtijd ongeveer 0.5 seconden, de langst door ons gemeten nagalmtijd in een grote en harde fabriekshal was 7 seconden. Stel je maar voor wat dat met het geluidsniveau doet, als je op een tank staat te hameren. En wie kent niet het badkamer-effect? Zingen onder de douche? Of het cocktailparty effect? Op zo’n feestje gaan we met z’n allen steeds harder praten om elkaar te verstaan. Vervelend. En vermoeiend, dat merk je dan als je thuis bent.

GELUIDSABSORPTIE
Om galm te voorkomen moet geluidsabsorptie worden toegevoegd. Er is van alles te koop aan absorberende materialen. Steenwol, strak afgewerkt wanden met spuitpleister, houten panelen, zware gordijnen, schilderijen op een absorberend materiaal, bedenk het maar. Met de juiste materialen is de nagalmtijd te sturen in de juiste waarden hoog- en laagfrequent. Alle Snowsound® producten in onze webshop hebben de A klasse en garanderen mits in de juiste hoeveelheid toegepast, een significante verbetering van het akoestische klimaat in een ruimte.
over_akoestiek_1.jpg
Aantal bronnen en geluidsniveau
Produceren 2 identieke geluidsbronnen ook twee keer zoveel lawaai als één geluidsbron? Test het hieronder en leer meer over het aantal bronnen en de toename in geluidsniveau.
Speel om het verschil te horen. Tip voor mobiele telefoon, zet het geluid niet té hard.

1 Geluidsbron
Referentieniveau

2 Geluidsbronnen
+3 dB

4 Geluidsbronnen
+6 dB10 Geluidsbronnen
+10 dB